TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Magyar Shakespeare-tükör. Esszék, tanulmányok, kritikák

Magyar Shakespeare-tükör. Esszék, tanulmányok, kritikák

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Színház

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

627 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632813286

tartalom:

"Tudjuk, milyen szorosan fonódott össze Shakespeare drámáinak meghonosítása a nemzeti játékszín, a magyar színjátszás ügyével, s milyen erősen hatott irodalmunkra, dramaturgiai szemléletünk, esztétikai, kritikai gondolkodásunk alakulására, műfordítói gyakorlatunkra és elméletünkre. Shakespeare esetében elismerés és népszerűség helyett joggal beszélhetünk kultuszról, ami egyetlen más, mégoly nagy és megbecsült idegen írónak sem jutott nálunk osztályrészül. Ennek a 18. század végén meginduló Shakespeare-honosításnak és kultusznak a dokumentumaiból azonban nagyon keveset ismer a nagyközönség. Inkább csak néhány kiragadott idézet, találó mondás forog közszájon, mint például Petőfi híres kijelentése arról, hogy "Shakespeare egymaga fele a teremtésnek". Hiányt pótol hát ez az antológia, mely először ad gazdag, de a teljes anyaghoz képest még így is csak szerény válogatást azokból az írásokból, amelyekben nyomon követhetjük, hogyan is ment végbe Shakespeare hazai befogadása. A kötet szerkesztői igyekeztek minél változatosabb képet adni erről a folyamatról. Ezért talál az olvasó e gyűjteményben magvas, elméleti fontosságú vagy kritikatörténeti jelentőségű eszmefuttatások mellett könnyed, színes hírlapi tárcát csakúgy, mint egy-egy szerepről vagy színészi alakításról írt elmélyült elemzést, fordításról adott bíráló véleményt. És talál nézeteltérésekről tanúskodó, egymással hevesen vitatkozó, sőt, olykor burkoltan vagy leplezetlenül Shakespeare-ellenes írásokat, amelyek pompásan megférnek a legmélyrehatóbb értékeléssel vagy legkritikátlanabb dicshimnusszal."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!