TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Öt közelkép. Tanulmányok Féja Gézáról, Németh Lászlóról és az irodalmi folyóiratszerkezetről

: Öt közelkép. Tanulmányok Féja Gézáról, Németh Lászlóról és az irodalmi folyóiratszerkezetről

Kiadás:

Miskolc, 1989

Kiadó:

Megyei Tanács

Kategóriák:

Irodalomtörténet Sajtó

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

191 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

˝Miskolcon születtem és noha immár tíz éve Budapesten élek, miskolcinak mondom ma is magamat. Harmincöt év, gyermek és diákkorom, tanári és szerkesztői munkám emléke fűz oda. A Látóhatár főmunkatársa vagyok. E könyv a második kötetem. Mindössze öt írás- közülük a legterjedelmesebb Bajcsy-Zsilinszky Endre és Féja Géza meghasonlásának a története. Oknyomozás inkább, mint tanulmány; a kortársak indulatos, összekuszálódott tanúvallomásaiból próbáltam meg kibogozni a tényeket. Egy másik írás - mellőzve a műelemzés szokásos szempontjait - Németh László Sámson című drámáját történelmi sorsfordulóinkhoz (1945-hoz és 1956-hoz) kapcsolódva értelmezi. Az ötből érdemes még kiemelni azt a tanulmányt is, amely irodalmi folyóirat szerkezetünk ötvenes években kialakult, s korát messze túlélt modelljét vázolja fel, magát a megújításra váró struktúrát. Könyvem némiképp eltér tehát a szokásoktól. Az irodalomtörténész, ha nagyritkán, s pláne megkésve saját kötetet állíthat össze, általában testes gyűjteményt, "válogatott kötetet" szerkeszt. Reprezentálni szeretné ugyanis irodalomszemléletét, elveit, s bizonyítani, hogy szelleme nyitott, a horizontja tágas, ő maga fogékony minden árnyalatra. Kötetem ilyesmire nem vállalkozik. Egyszerűen néhány közelkép problémákról, jelenségekről. Így is kiérezhető talán belőle az irodalom egésze iránti elkötelezettség, s az erőfeszítés a kényes kérdések higgadt, elemző, előítélet-mentes megközelítésére.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!