TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Reviczky Gyula poétikája és az új magyar líra

: Reviczky Gyula poétikája és az új magyar líra

Kiadás:

Budapest, 1976

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Esztétika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

258 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Egy évszázaddal egy költő első verseinek megszületése után mi adhat okot lírájának tüzetes elemzésére? Lehet-e valamit hozzátenni a rangos Reviczky-irodalomhoz, a korszakforduló irodalmát mintegy újrafelfedező, a közelmúltban napvilágot látott igényes munkákhoz? Irodalomtörténeti jelentőségéhez képest Reviczky nem tartozik a mostohán kezelt lírikusaink közé. Komlós Aladár megírta részletes monográfiáját; Horváth János, illetve Vajthó László tanulmányai ma is érvényes megfigyelésekben gazdagok. [...] A költővel összefüggő alapkérdések tisztázottsága bátorít fel arra, hogy példaként kezeljük néhány általános érvényű kérdés felvetésére. Minden művész - a legjelentéktelenebb is - része az egyetemes művészettörténeti folyamatnak. A lényeges különbség köztük az, hogy mennyire válnak e folyamat számottevő, szerves alkotóelemeivé, illetve mennyire maradnak a folyamat egésze számára közömbösek, elhanyagolható mennyiségek. Az egyes művek születése során, egy belső, érési folyamatban gyűlik össze mindaz, a mi értéknek, időtállónak, vagy értéktelennek, mulandónak bizonyul. Ennek az értéknek képződése nem kronológiai rendben alakul, hanem egy utólag kristályosodó, belső rangsor rendjében. A legkiemelkedőbb, legsikeresebben megformált művek állnak legközelebb az egyetemes, történeti folyamathoz, illetve sikertelenségük mértékében távolodnak az összemérés, beillesztés lehetőségétől."

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

1 300 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!