TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Jog kategória termékei
A bírói hatalom és a felek rendelkezési joga a polgári perben

: A bírói hatalom és a felek rendelkezési joga a polgári perben

Kiadás:

Budapest, 2003

Kiadó:

Osiris Kiadó

Kategóriák:

Jog

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Osiris Könyvtár

Terjedelem:

357 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9633894093

tartalom:

˝A különböző jogrendszerek három évszázada keresik a választ arra a kérdésre, hogy kinek kell nagyobb hatalmat adni a polgári jogviták eldöntése során: az állami akaratot képviselő bíróságnak vagy a saját ügyükben eljáró peres feleknek. A polgári per zárt szerkezetéből következően a bírói hatalom csak a felek rendelkezési jogosítványainak a rovására gyarapítható és viszont. Amíg a bíróközpontú eljárás a felek jogainak a csorbításához vezet, addig a felek uralma a per tárgya és a per menete felett nemcsak a bíró szerepét korlátozza, hanem az igazság kiderítését is veszélybe sodorhatja. A könyv a modern polgári eljárásjog fejlődéstörténetén kalauzolja végig az olvasót, amely a polgári per hatalmi struktúrája szempontjából három modell köré csoportosítható: a korlátlan féluralmat megvalósító 18-19. századi liberális polgári per, a 19. század végének egyensúlyozó bírói hatalmát megteremtő szociális polgári per, valamint a túlméretezett bírói hatalomhoz vezető XX. századi szocialista polgári per. A XX. században bekövetkezett politikai és gazdasági változások hatására megkezdődött a modellek konvergenciája, amely nemcsak Európában, hanem a világ más részein is a bíróság és a felek viszonyának az átértékelődéséhez vezetett.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!