TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Jog kategória termékei
A magyar választási rendszer 1848-1849-ben. Az első népképviseleti választások

: A magyar választási rendszer 1848-1849-ben. Az első népképviseleti választások

Kiadás:

Budapest, 1963

Kiadó:

Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Kategóriák:

Jog Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

366 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

"1848-1849 forradalmi éveinek a centenárium óta különösen fellendült történeti irodalma a forradalom és a szabadságharc társadalmi-politikai kérdéseit jelentő részben tisztázta. Szocialista történetírásunk igyekezett pótolni azt a hiányt, amelyet a társadalmi kérdésektől elfordult polgári történetírás nyitvahagyott, s leleplezte a polgári történetírás számos ferdítését. Bármilyen széles körű munkát végeztek is történészeink, a polgári átalakulásért, a feudalizmus felszámolásáért és a nemzeti függetlenségért 1848/49-ben vívott harcnak még igen sok jogi vonatkozású részletkérdése maradt felderítetlenül. Főleg a jogi nézetek, különösen pedig a jogi intézmények területénél számos probléma vár monografikus feldolgozásra. Noha Szabó Imrének a burzsoá állam- és jogbölcseletről szóló alapvető monográfiája a szabadságharc idejének jogi nézeteire is kiterjeszkedett, a budapesti államjogi tanszék munkaközössége pedig elvégezte az 1848/49. évi első népképviseleti országgyűlésünk anyagának közzétételét s kiegészítette a Magyar Corpus Iurist a forradalmi törvényekkel, megtörtént a szabadságharc büntetőjogának feltárása is, de a forradalmi államszervezetnek, az egyes szervek működésének, az egyes polgári szabadságjogoknak, különösen a választójognak az értékelése még mindig hiányzik. A jogtörténetírás e mulasztását akarta e kötet írója részben pótolni, amikor 1848-49 forradalmi éve választási rendszerének, az első "népképviseleti" rendszernek feldolgozására vállalkozott."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!