TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Jog kategória termékei
Nemzeti kincsünk a Balaton. Lakossági összefogással a Balatonért! (1900-2001)

Nemzeti kincsünk a Balaton. Lakossági összefogással a Balatonért! (1900-2001)

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 2001

Kiadó:

K&K-Pro Bt.

Kategóriák:

Jog Környezetvédelem Utazás Kereskedelem Vízügy Balaton

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

355 p., 52 tbl.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630092336

tartalom:

A Balaton - természeti kincsünk, nemzeti büszkeségünk. A tó történetének, állapotának, múltjának feltárásával, jelenével és jövőjével kapcsolatosan sokrétű vizsgálatokat, elemzéseket, kutatásokat végeznek, szakmai és társadalmi szervezetek sora kiterjedt tevékenységet folytat. A Balaton térségi szerepe, gazdasági, idegenforgalmi jelentősége szinte felbecsülhetetlen. Mindezek alapja, meghatározó tényezője a tavat alkotó őselem, a víz mindenkori mennyi s égi és minőségi állapota. Vizsgálata és kutatása évszázados múltra tekint vissza. Itt most csak a legutóbbi évtizedben a Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Rt-ben (VITUKI) folytatott, a tó hidrológiájával (vízháztartásával, vízminőségi állapotával, a feliszapolódással) kapcsolatos kutatómunkákra utalunk. Ezekre is alapozva meggyőződéssel állítható, hogy a tó jövője biztosított: a természeti folyamatok és az emberi tevékenység hatásai a műszaki, tudományos, gazdasági, szervezési erőfeszítések eredményeként egyensúlyba jutottak, a tó vízminősége, biológiai állapota stabilizálódott. A jövő feladata ennek a törékeny egyensúlyi állapotnak a megóvása és megőrzése. Ennek érdekében hatalmas, sokrétű és összehangolt munkát kell folytatni, amelyben van feladatuk a kutatóknak, az államigazgatásnak, az önkormányzatoknak és a társadalmi szervezeteknek egyaránt. A Magyar Hidrológiai Társaság (MHT), mint a vízzel foglalkozó tudományokat felölelő szakmai-tudományos civil szervezet tevékenységét átszövi a Balatonnal való foglalkozás és törődés. Az MHT által szervezett előadóülések, rendezvények, szakmai konferenciák, megjelent kiadványok sorának tárgya a Balaton: a tó hidrológiája, vízkémiája, hidrobiológiája, a vízgazdálkodásával és környezetének védelmével kapcsolatos kérdések tárgyalása. Szakmai meggyőződésünk és kötelességünk, hogy a tóval kapcsolatos elemzések, vizsgálatok folytatását szorgalmazzuk, témáit orientáljuk, eredményeit a szakmai és a széles nyilvánosság előtt bemutassuk. A Balaton szakirodalma óriási. Ha csak az elmúlt néhány évet nézzük, könyvek, folyóiratok, a legkülönfélébb kiadványok sokasága jelent meg a tóról. Ezek sorában is ki kell emelni Virág Árpád: "A Balaton múltja és jelene" című monográfiáját, amely 1998-ban az Országos Vízügyi Főigazgatóság támogatásával jelent meg és a elsősorban a tóval kapcsolatos kutatások és műszaki fejlesztések történetét és eredményeit foglalja össze. Miben mond újat, a megjelent munkáknál, publikációknál többet ez a kiadvány, amelyet a Tisztelt Olvasó most a kezében tart? Egyrészt, összefoglalja az elmúlt száz év során a Balaton térség fejlesztéséért és a tó védelméért kifejtett lakossági összefogás eredményeit. Áttekinti a balatoni fürdőegyesületek történetét és jelenlegi tevékenységét, valamint a Balaton-parti településeken alakult és működő víziközmű társulatok tevékenységét és ezzel hiánypótló, a tóval kapcsolatos tevékenységek dokumentálásában.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!