TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Jog kategória termékei
Tripartitum opus juris consuetudinarii regni Hungariae. Magyarország szokásos jogának hármaskönyve

: Tripartitum opus juris consuetudinarii regni Hungariae. Magyarország szokásos jogának hármaskönyve

Kiadás:

Budapest, 1894

Kiadó:

Magyar Tudományos Akadémia

Kategóriák:

Jog Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

466 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

Tripartitum (magyarul Hármaskönyv) néven ismeretes Werbőczy István 1514-ben elkészült törvénykönyve, melynek eredeti latin cime: Opus Tripartium Juris Consuetudinarii Inclyti Regni Hungariae. II. Ulászló király Werbőczy István országbírói ítélőmestert bízta meg "az ország minden jogainak, törvényeinek, bevett és jóváhagyott szokásainak s rendeleteinek egybeszedésévéel, címekre és fejezetekre osztásával". Az elkészült munkát az 1514. évi országgyűlés tíz jogtudós által átvizsgáltatta. Miután a bizottság a munkát helyeselte és "abban az ország törvényeit s jóváhagyott szokásait jó renddel és kellő módon összeírottaknak megismerte", a munkát az 1514. évi LXIII. törvénycikk helyeselte, és a király is megerősítette. Azonban a királyi jóváhagyást tartalmazó okmányra nem került pecsét, és amikor a király a hiány pótlása nélkül 1516-ban meghalt, Werbőczy a munkát 1517-ben Bécsben kinyomatta. A pecsét hiánya ellenére a törvénykönyv kötelező ereje nem volt vita tárgya. Erdélyben a Tripartitumot több fejedelem is a beiktatási eskütétel során megerősítette. A mű tagolása: előszó (prologus) és három rész (Partes), amelyek címekre (tituli) oszlanak. Az első részben van a híres Partis primae titulus nonus, a nemeseknek négy kiváltságos és fő szabadságáról, mely a magyar nemeség sarkalatos szabadságainak alaptörvényét képezte.

leírás:

Kötése megtört.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!