VALLÁS / Judaika kategória termékei
Hagyomány és válság. Zsidó társadalom a középkor végén

: Hagyomány és válság. Zsidó társadalom a középkor végén

Kiadás:

Budapest; Jeruzsálem, 2005

Kiadó:

Múlt és Jövő Lap- és Könyvkiadó

Kategóriák:

Judaika Egyetemes történelem Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

413 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9639512079

tartalom:

"Jakov Katz (1904-1998) a második világháború utáni korszak modern zsidó történetírásának kiemelkedő alakja, hosszú éveken át volt a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora és rektora. Veszprém megyében, Magyargencsen született, hagyományos rabbinikus neveltetésben részesült a legnevesebb magyarországi és szlovákiai jesivákban. Később a zsidó asszimiláció gyökereiről és ideológiáiról írta doktori disszertációját a Frankfurti Egyetemen, ahol Karl Mannheim szociológiaprofesszor tanítványa volt. Első, 1944-ben megjelent művében, egy a korai modern korszak zsidóságának házasságait és szexuális életét elemző, a hagyományos rabbinikus irodalom mélyreható ismeretéről tanúskodó, úttörő tanulmányban, kombinálta a történetírás és a szociológia módszereit. Mindez egy új típusú, az akkori zsidó vagy akár általános történetírásban szokatlan társadalomtörténet védjegyévé vált. Katz egyedi nézőpontja teljes mértékben megmutatkozott Hagyomány és válság című, első jelentősebb könyvében, mely először 1958-ban jelent meg héberül, majd hamarosan napvilágot látott az angol fordítás is. A szociológia és a történetírás egybeolvasztása Izraelben felborzolta a kedélyeket, de külföldön pozitív fogadtatásban részesült. A megjelenése óta eltelt öt évtized során a könyv a zsidó történelem kutatóinak nemzedékeire hatást gyakorló, klasszikus művé vált. Bár egyes módszertani hipotéziseit és következtetéseit megkérdőjelezték az évek során, egyetlen más tanulmány sem volt képes a hagyományos zsidó társadalom egészének ily összetett elemzését nyújtani. A Hagyomány és válság egyszerre hasznos kézikönyv, mely megismerteti a kezdő olvasót a korai modern kor hagyományos zsidóságának gazdag és összetett világával, és a tapasztalt történészek számára kihívást jelentő, maradandó modell."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!