"Akármilyen fajta vegyigyáron megyünk végig, a berendezésekben feltűnő különbséget találunk a vas- és gépipari vagy pl. faipari gyárakkal szemben. A gépgyárakban vagy csak a kisebb műhelyekben is a gépek mozognak, forognak, -szemmel láthatóan dolgoznak ; a gépek munkája közvetlenül megfigyelhető. Általában hangos, sokszor kellemetlen járó munkanemet találunk; igen élénk sürgés-forgással.
Egy vegyigyárban az előállítandó termék vagy áru előállítása legtöbbször nem figyelhető meg közvetlenül; a gyártás aránylag csendben, nagyobb zaj nélkül történik, a berendezés legnagyobb része tulajdonképpen nem is nevezhető gépnek.
Gépnek ugyanis csak az olyan szerkezetet lehet nevezni, amelyiknek valamely alkatrésze mozgást végez és ezzel a mozgásával idézi elő a megkívánt munkát és termelést. A vegyiiparban levő berendezési tárgy csak készüléknek, apparátusnak (köznyelven apparat) nevezhető. Egy gőzkazán nem gép – de a tápszivattyúja, amelyik a vizet nyomja a kazánba, az gép.
Ezekből már kiviláglik az, hogy a vegyiiparban a tulajdonképpeni termelőmunka legnagyobbrészt készülékekben – nagy edényekben – történik; a gépek csak kisegítő, mellékmunkát végző szervek a gyártásnál."
TERMÉSZETTUDOMÁNY / Kémia kategória termékei
Gáspár József: Vegyipari gépismeret
Kiadás:
Budapest,
Kiadó:
Magyar Vegyipari Munkások Országos Szabad Szakszervezete
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Sorozat:
Terjedelem:
80 p.
Kötésmód:
papír
tartalom:
leírás:
Borítója viseltes, gerince foszladozik.