A növényvilág harmadik legnépesebb családja (mintegy 8000 fajt számlál) mindenütt elterjedt a Földön, tagjai lehetnek néhány centiméter, vagy akár több tíz méter magasak. Ide tartoznak a világ élelmezésében, az állatok takarmányozásában és ipari nyersanyagforrásként oly fontos növények, mint a rizs, a búza, a kukorica, a rozs, az árpa, a zab, a köles, a cirok. Elképzelhető-e a világ és népei foszlós búzakenyér, ropogós kifli, rozscipó, zabpehely, zöldséges sültrizs, tortilla, puliszka, árpakása, kukoricán sárgára hízott pecsenye kacsa vagy éppen whisky és sör nélkül? Tarthatnánk-e jószágot legelő, széna, szilázs vagy szemestakarmány nélkül? Lenne-e kert, park vagy sportpálya pázsit nélkül?
Van a pázsitűféléknek egy igen különös és különleges csoportja: a bambuszok. Ezek a megfásodó, rugalmas szárú, elbűvölően elegáns és szépséges növények rendkívüli változatosságuknak és örökzöld mivoltuknak is köszönhetik, hogy egyre inkább elfoglalják méltó he lyüket a világ kertjeiben, hasonlóan a kelet-ázsiai térséghez, ahol már több ezer éve szeretik őket az emberek. Kelet- és Dél-Ázsiában a bam buszok ráadásul nem csak a díszítést szolgáló növények, hanem az ott élő népek kultúráját évezredek óta át- meg átszövi jelenlétük és használatuk. Ezekben az országokban a bambusz ma is fontos épületanyag, élelmiszer, papíralapanyag, és használati vagy dísztárgyak végtelen változatosságban készülnek belőle.
A ma élő bambuszok túlnyomóan trópusi, szubtrópusi növények, sok közülük (főként a kelet-ázsiaiak közül) kitűnően érzi magát a mér sékelt éghajlaton is, és teljesen télálló.