TÖRTÉNELEM / Klasszika-filológia kategória termékei
Vergilius Eklogái. Vergilii Eclogae

: Vergilius Eklogái. Vergilii Eclogae

Kiadás:

Budapest, 1971

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Klasszika-filológia Latin irodalom Latin nyelv

Nyelv:

Magyar, Latin

Sorozat:

Auctores Latini

Terjedelem:

148 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631819620

tartalom:

Vergilius élete köré a későbbi antik és keresztény hagyomány számos legendát szőtt, épp ezért a jelen kiadás bevezetőjében igyekszik a költő fiatalkori életútját e torzításoktól megszabadítva bemutatni, de nem úgy, hogy a régi tradícióból mindent elvet, hanem megpróbálja megkeresni lehetőség szerint az egyes misztikus történetek valóságmagvát, amely köré a majdani legendák kijegecesedtek. Így tárul fel előttünk Vergilius ifjúsága Észak-Itália polgárháborúk rázta komor valóságában, s válik kézzel foghatóvá az eclogák költőjének élményalapja. Feltárul előttünk az az út is, ahogy a kezdő poéta fokozatosan eljut Octavianus, a későbbi Augustus köréhez, akinek végül is majd egyik politikai eszmehirdetője lesz elkövetkezedő műveiben. A kötet elvezeti olvasóját a vergiliusi művészet forrásvidékéhez; a görög bukolikus és epigrammaköltészethez, mindenekelőtt Theokritos művészetéhez, valamint a római elődökhöz és kortársakhoz, akiknek műveiből az alkotóművész egyéni koncepciójának megfeleően merített. Feltárul előttünk a költő eszmeiségének sokszínűsége, amely sajátos módon egymással ellentétes filozófiai irányzatok, az epikureizmus, neopythagoreizmus, sztoicizmus érdekes ötvözetéből jött létre. Vergilius olyan újszerű szemléletmódot alakított ki, amelynek a segítségével a költészet horizontja egész a világmindenségig kitágult, s lehetőség nyílt az univerzum sajátos, Lucretiusétól eltérő értelmezésére a római költészeten belül. Vergiliushoz a környező világ fényei nem a görög költőktől kapott prizmán érkeznek el, hanem olyanon át, amely a maga összetettségében teljesen egyedi. Ez a szemlélet egyszerre speciálisan római és hellenisztikus módon egyetemes. Megismerjk költőszetének népi vonásait is, amelyek az emelkedetten elvont gondolatok rendkívül lenyűgöző külső foglalatát megadják. Végül tömör összegzést kapunk Vergilius utóéletéről - a későbbi századokra egyetlen ókori költőnek, még Homerosnak sem volt olyan nagy hatása, mint neki -, nyelvének, stílusának és verselésének sajátosságairól, illetve a témába vágó legfontosabb szakirodalomról. A latin szöveg nyelvi, tárgyi és történeti megértését komplex magyarázatok segítik elő.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!