SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
A kelletlen leány

: A kelletlen leány

Kiadás:

Budapest, 1960

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

354 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Ez a kis könyv az én írásaim között valahogy "rendhagyó". Nemcsak a címében, amelyet sokan félreértenek, hanem a tartalmában is, amelyet - úgy sejtem - még többen nem értenek. Illetve, hogy ne sértsük meg az olvasót, csak azt értik meg, amit a történet mint "történet"mond, mert önmagában talán ez is értelmes dolog, ha regénynek nem is olyan rendkívüli. Egy falusi "vénlány" története, aki végül mégis asszonnyá és anyává lesz. Igen, de mikor történik ez? Az első világháború után, ahol körülbelül 8000 ezer fiatal magyar férfi maradt oda. Ennek a nagyobbik fele nőtlen volt. Mit jelentett ez a nőkre? Azt, hogy sok százezer egészséges szép leány párja nélkül maradt. De nemcsak ez van a kisregényben, hanem az is, hogy a nők felszabadításának az útján megvalósulhasson, hogy a termékeny és alkotó tehetség, ha nő, megtarthassa a leánykori nevét, hisz bebizonyította, hogy ő is eredeti egyéniség. Ez a magyar faluban magától értetődő, mert a régi magyar világban is az volt. Így lehet, hogy Tóth Bora, aki lánykorában nem tartozott a falu híres lányai közé, íme asszonykorában becsületet szerzett: mert jó asszony lett, egyenrangú emberré nőtt. De - és ezt már talán érezteti a kisregény vége - ez az asszony csak a családban és a faluban volt erős, az ország és a nemzet dolgaiban tájékozatlan és közömbös maradt. Konklúzió: a nő felszabadulása akkor következi be, ha felelős és gondolkodó állampolgárrá válik.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!