SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
A negyedik út. Esélyek és kockázatok az ezredvég küszöbén

: A negyedik út. Esélyek és kockázatok az ezredvég küszöbén

Kiadás:

Budapest, 1990

Kiadó:

Életünk Szerkesztősége

Kategóriák:

Magyar irodalom

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Életünk könyvek

Terjedelem:

308 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630279665

tartalom:

"Kamasz tizenöt esztendő választja el Európát a második ezredfordulótól (...) minden eszköz, adottság és körülmény meg van hozzá, hogy a lebilincselően magas etikával kodifikált emberi és nemzeti jogok barbárul szkizofrén gyakorlatba torkolljanak (...) A helyzetkép és a mi legbelsőbb képletünk szkizofréniája csak így teljes. Látnunk kell tehát, hogy erkölcsi-szemléleti önreformálódás nélkül sem a nagy, sem a honi politikában nincs lényegi reform, csak késleltetett hibaismétlés. Pontosan úgy, mint az egyéni életben. Ma az ember forradalma a tét, s az ember, ha az, erkölcsi lény. Minden más címkéjű forradalom, így az osztályoké is, az eszközök és módszerek vigasztalan restaurációja is egyben. Vagy épp a további barbarizálódásé. Malraux (...) így nyilatkozott: "A XXI. század vagy hívő lesz... vagy nem lesz." (...) A kétezredik év küszöbén én is ezt érzem a glóbusz igazi gondjának, az esélyek és kockázatok valódi súlypontjának. Bibó "prédikátori igéje" úgy fogalmaz, hogy az igazi demokrácia "nem szükségszerű, hanem erőfeszítés és jóakarat kérdése." Ahhoz, hogy belépjünk a hátsó gondolatok nélkül működő konszenzusok világába, már nem elég a puszta jog kötelezése, se külső törvény. Egyedül a jóakarat belső, racionálisan már nem reparálható törvénye hozhat a számunkra újat: "meg nem becstelenített" demokráciát. Ez a ma egyedül lehetséges vészkijárat a kollektív csapdából: a negyedik út. Ez pedig példaszerűen belső út is, egyéni és kisközösségi út, melytől a mai körülmények között egyedül remélhető, hogy bármi is kollektív magatartássá összegződjék. Nekünk magunknak kell önismereti "schulungok" révén tudatossá tenni, hogy milyen helyesbítéssel tervezhetjük sikeresen az érdemes megmaradásunkat. Pusztán megmaradni sokféleképpen lehet, de magyarként aligha randevúzhatunk másképp a jövővel!" Esélyek és kockázatok az ezredév küszöbén 1985. "Közép-Európa? A játszma állása röviden az, hogy három birodalmi gondolat és vállalkozás határozza meg számunkra az újkori politikai örökséget. Lépésalternatívánk: mit kezdjünk a Habsburg Monarchia dagálya után visszamaradt apályos partjaink lopva túlélő csigáival-bigáival? Mit a fasizmusba, holocaustba torkollott német birodalmi gondolat máig nem rendezett utóhatásaival? Mit a világpolitikai tragédiába is átbillenthető orosz-szovjet birodalmi gondolat politikai és emberjogi anakronizmusával? Az utóbbi a legdöntőbb dilemma, függ a többi is tőle. (...) Annyi bizonyosan igaz lehet, hogy új históriai korszakot jelző Nagy Bumm limesén élünk, bomlási zónában. Azzal a kiegészítéssel, hogy az említett három birodalmi gondolatnak Közép-Európa mindig vesztese, áldozata, kárvallottja volt, illetve lett." A decsi sárkány 1989.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!