SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
A Prométheusz-rejtély

: A Prométheusz-rejtély

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Olcsó Könyvtár

Terjedelem:

527 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631531899

tartalom:

"Némelyek tán megütközéssel fogadják majd, hogy én, a naprakész mai témáknak kiváló műítészektől kinevezett művelője történelmi regényt írtam. Tehát mindenekelőtt ünnepélyesen kijelentem: Prométheusz mai téma. És nem szimbolikus értelemben az! Mai téma, mert - aki fajunk eredetét és történetét valamelyest is tanulmányozta, igazat kell adjon! - a háromezer évvel ezelőtt élt ember már mai ember volt. És itt nem a koponyaméretére gondolok. Hanem, hogy mást ne mondjak, már akkor is államban adott keretet, biztosítékot a maga társadalmának, ahogyan még ma is, az egész világon. Ejha! Egyenlőségi jelet tennék egy rabszolgatartó (méghozzá korai, keleti típusú rabszolgatartó) állam és - mondjuk - egy szocialista állam között? Szó sincs róla, tudom jól a különbségeket. És azt is, hogy - egy kurta emberélet mikroszkópnézetében vagy akár egy nemzet életének még mindig csak közelnézetében - a különbség igen nagy. Óriási. Ámde én itt most isteneknek és embereknek olyan általánosabb tulajdonságait vizsgálom és szükségképpen olyan távlatból, ahonnan nézve bizonyos, egyébként igen lényeges különbségek is némiképp elmosódnak. Nem szólok erről többet, a puding próbája végül is az evés, de majd meglátják: mai emberekről mai témát irtam meg... ...Lesznek, akik emiatt majd hamis analógiákat keresnek, sőt, hovatovább kulcsregényként olvassák írásomat. Tiltakozom! Nincs kulcs! Távol áll tőlem minden olyan olcsó ravaszkodás. (Annyira nincs kulcs, hogy szinte megkockáztatnám a kijeletést: ez az első olyan írásom, amelynek még önéletrajzi vonatkozása se nagyon van.) Ahol közvetlenebb analógia adódik a mai napi helyzetekkel és problémákkal, ott én magam hívom fel rá a figyelmet, nem másért: egyszerűen a könnyebb megértés végett. Ne holmi kucsot keressen tehát az olvasó, hanem figyeljen a mélyebben rejlő, a valódi analógiára. Ami egszerűen abból adódik, hogy az ember - ember. Hogy az a háromezer éve előtti ember - hadd hangsúlyozzam még egyszer - nem holmi lenézendő, lebecsülendő kis ősöcske ember volt - hanem egyszerűen és végtelenül komplikáltan - ember.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!