SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Álmokháza

: Álmokháza

Kiadás:

Budapest, 1999

Kiadó:

Papirusz Book

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Heltai Jenő Összegyűjtött Művei

Terjedelem:

265 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

Az 1929-ben megjelent Álmokháza egészen különleges helyet foglal el Heltai oeuvre-jében: témájában, hangjában és stílusában minden más művétől meglepően elüt. Érdekes, furcsa főfigurája: Karmel Péter mérnök és százados, aki az első világháború pilótájaként egyszer parancs, harci feladat nélkül száll fel a szép alkonyon, levegőzni, egyedül lenni, de aztán: lövés, robbanás, s ő fél karral, rokkantan örökre elbúcsúzik a harctértől - ahogy Heltai írja: "attól a rengeteg levegőtől, amelyet a jóisten a repülőgépek számára a harcterek fölé teremtett": hazament, az "ő háborúja befejeződött". Karmel új életformáját keresi a régi budapesti utcákon, gyermekkori emlékei között. Kibéreli, megveszi azt a házat - az Álmokházát - , amellyel valamikor szemben laktak, s amelyek ablakai mögött titkokat figyelt meg a gyermek: itt keresi a beteljesülést, itt véli megtalálni újra önmagát. A történet szinte szürrealisztikus koncepiója, mintha már akkor, negyven évvel ezelőtt, Kafka szorongásos légkörét sejtetné. "Az Álmokháza - írja róla Gyergyai Albert kötetünk bevezetőjében - Heltainak nemcsak legjobban végiggondolt, hanem egyben legbecsvágyóbb, legjellegzetesebb munkája: benne van mind a játékos, mind a komoly Heltai, a tudatos művész éppúgy, mint a spontán alkotó, a merengő bölcs nem kevésbé, mint a borotvaeszű és éles nyelvű szatírikus, mindhogyha tehetsége végletei itt békülnének össze legteljesebben."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!