SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Bakasirató

: Bakasirató

Kiadás:

Budapest, 1979

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

593 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632708776

tartalom:

Váradi-Balogh László nem fiatalember. Az olvasó azonban most találkozik az első könyvével. Foglalkozására nézve színész, de az "exegi monumentum" igénye tollat adott a kezébe. Nem magának, gyermekkori pajtásának, katona bajtársának állít emléket Bakasirató-jában, lélegzetelállítóan érdekes, magával ragadó, tárgyszerűség és líraiság művészi fonadékából összeálló eseménysorokban. A regény kerettörténete a második világháború néhány emberi és embertelen epizódja, amelyek csupán előkészítői egy ember tragédiájának. A könyv különös nevű hősét, Bigut, szadista frontparancsnokának revolvergolyója öli meg 1944 februárjában, valahol Ukrajna hómezőin. Miért kellett Bigunak elpusztulnia? Mi volt a bűne? Ártatlanság? Józan, földközeli tisztaság? Mi az a szavakba nem önthető erkölcsi tartalék, lelki emelkedettség, mely olyan elviselhetetlen a mindenkori világpusztítók számára? S míg ezekre a kérdésekre keresi írónk a választ, felidéződik emlékezetében közös gyermekkora a volt kondásgyerekkel, Biguval: félfalusi, félvárosi környezet a húszas-harmincas évek Romániájában, Nagyvárad külvárosainak és tanyavilágának szociográfiailag pontos, íróilag átlényegített képe. Hosszú az út a nagyváradi Ősi-majortól Ukrajnáig. Az írónak ezt a beláthatatlan utat kell végigjárnia, míg kínzó kérdéseire választ kap. Az írói jelenlét személyes részvétel lesz, s ez forrósítja föl az önvallomást a népi sirató énekek hőfokára.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!