SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Bezárult Európa

: Bezárult Európa

Kiadás:

Budapest, 2000

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

187 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631421961

tartalom:

A Szentkuthy-hagyatékból előkerült, cím nélküli kézirat feldolgozása közben világossá vált, hogy ez a naplószerű regény 1949-ben született, a Rákosi-korszak kezdetén. Az első ötven oldal az idős Tarquinius Superbus száműzött római király viszontagságait meséli el, és egy kaszárnya életét a birodalom határán, a Kárpátokban. De a történelmi "mese" hirtelen félbeszakad, és közjáték jelzéssel naplóregénnyé alakul. 1949. szeptember 7-én ugyanis valami történt Szentkuthyval: nem tudjuk meg, hogy konkrétan mi, de minden bizonnyal személyét és egzisztenciáját súlyosan fenyegető esemény, amely feldúlta életét, és a mű végkifejletét is eltérítette. Közben egyre erősödik szorongása, és a szabadság elvesztése miatt érzett fájdalma. Kézzel foghatóan jelentkezik gyakran megfogalmazott írói felfogása: nem képes függetleníteni magát az életben vele megtörténtektől. Akár éltető, akár gyilkos események részese lesz, az rögtön bekerül regényébe. A nosztalgia vezeti ki a "sötét valóság szorításából": egy Velence album sarkallja álomszerű, fiktív epizódok megjelenítésére, melyekból valóságos "helyszíni jelentést" kapunk a kezdődő diktatúráról. Amint Szentkuthy szorongása szétrobbantja a regény cselekményét, egyre inkább érezhető, hogy "életének legsötétebb gödre" változatos mítoszteremtést indított el az íróban nők, modern művészet, a keresztény szentség mögöttes tájai). És a könyv végén, Keresztelő Szent János Heródes elleni vádzuhataga már alig leplezett kritikája a sztálini diktatúrának.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!