SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Csipkebokor

: Csipkebokor

Kiadás:

Budapest, 1987

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Vers

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

192 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631409406

tartalom:

"Szélpál Árpád 1897-ben született, és már több mint negyven éve Franciaországban él. Első verseit és írásait annak idején még a Ma, Kassák Lajos híres avantgarde folyóirata közölte. A tízes és a húszas években két verseskötete jelent meg: a Tüntetés (1918) és a Húsz vers (1927). Ezután hosszú, fél évszázados szünet következett. Harmadik kötetét nyolcvanéves korában publikálta Párizsban, Versek címen, majd ezt követte két évvel később, 1979-ben a Keréknyom. Kiadónk most e két utóbbi kötet anyagából és az új verseiből közöl egy igényes, bő válogatást. Szélpál Árpád öregkori lírája figyelemre méltó, megrendítő szépségű költészet. Biblikus hangvételű, sodró erejű, mély emberi fájdalmat, keserűséget és nyomorúságot panaszló, telten és férfiasan zengő, érett és érzékletes verseiben többnyire az öregség gondjai foglalkoztatják, de mellettük fölidéződnek a könyvben hosszú életének tapasztalatai, erőt adó gyermekkori, ifjúkori élményei, későbbi eseményei és körülményei, valamint vigaszt nyújtó örömei is. Példamutatóan igényes, őszinte és rezignált számvetés, a sorsát mindvégig emelt fővel vállaló eltökéltség és elfogultan józanság jellemzi műveit. Egyik szép versében így búcsúzik az élettől, így összegzi sajgó, keserű tanulságait: "Sír nem dicsőít halál nem magasztal / nem marasztal sem hír / sem szerkesztőségi asztal / sem otthonom sem hazám / bujdosó utam is fogytában már / csak keservem keserves emléke repdes / mint szétszórt fészke körül / a kifosztott madár / /.../ / miket a rímek igéjába fogtam / lehettek ártók vagy ártatlanok / semlegesek sohasem voltak a szavak / most már ők is pihennek békében / mint kripták hűvösségében / a kővédermedt királyok lábánál / a hű agarak."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!