SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Czuczor Gergely költői munkái

: Czuczor Gergely költői munkái

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1903

Kiadó:

Franklin-Társulat

Kategóriák:

Magyar irodalom Vers

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Magyar Remekírók

Terjedelem:

320 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"A Bajza lágy zengzetű lyrája nyomán keletkezett úgynevezett «szobai költészet »-nek tárgyban és hangban egyaránt szűkkörű, többnyire mesterkélt és erőtelen termékeivel egyidejűleg, s még jóval Petőfi, Tompa és Arany föllépte előtt, egyszerre csak újszerű, üde, friss áramlat kezdi áthatni lyrai költészetünket. Egy tősgyökeres magyar földművelő család szülöttje, Czuczor Gergely, már a mult század harminczas éveinek elején, műköltőinknél eladdig példátlan nagy számú és szépségű népies dalokkal új irányt kezdett meg költészetünkben.
E dalok csakhamar széltében ismeretesekké váltak, sőt nagy részök még a költő életében átment a nép énekes ajkára, mint erre bizonyság Erdélyi János népköltés gyűjteménye, melynek függelékében "a dalok vidékei"-re vonatkozó adatokból látni, hogy Czuczor népdalai már a század negyvenes éveiben nemcsak a Dunán túl voltak elterjedve, hanem elhatottak a nagy magyar Alföldre is, Zempléntől kezdve le Aradig. Ma már egy híján negyven daláról mutathatni ki, hogy teljesen népdallá vált. E körülmény minden aesthetikai fejtegetésnél csattanósabban bizonyítja, mennyire eltalálta Czuczor a valódi népköltészet hangját és tartalmi elemeit s ennek alapján elmondhatni, hogy Petőfit kivéve nincsen újabb magyar költő, a ki vele a szoros értelemben vett "népszerűség" tekintetében vetekedhetnék."

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

1 800 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!