SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Hegyoldal

: Hegyoldal

Illusztrátor:

Kiadás:

Budapest, 1961

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

182 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Az erélytelen, puha vezetés problémájának emberi-lelki oldalát helyezte új regénye középpontjába Dobozy Imre, Kossuth-díjas írónk. Oly kérdés ez, mellyel nem egyhelyütt szembe kell néznie a közös gazdálkodás első esztendeit élő parasztembereknek napjainkban. Madaras, a regénybeli Aranykalász Tsz elnöke, a falu első gazdája, a szövetkezet megalakulása után természetesnek veszi, hogy éppen ő lett a szövetkezet elnöke, a falu vezetője. Aztán eltelik az első esztendő, s kiderül amit növekvő szorongással kénytelen gyanítani, de igazában még önmagának sem meri nyíltan bevallani, hogy erélytelensége és puhasága következtében képtelen úrrá lenni a vezetés gondjain: a szövetkezet pedig, ahelyett hogy erősödnék, lassan, de biztosan csúszik lefelé, egyre kevesebben járnak el dolgozni, egyre gyakoribbá válik a közös vagyon felelőtlen dézsmálása, s egyre többen elégedetlenkednek nyíltan a Madaras-féle vezetéssel. Végül az elnök rádöbben arra, hogyha jóvá akarja tenni a hibát, akkor vállalni kell a "szégyent"; odaállni a közgyűlés színe elé, s bármily nehezére esik is, kimondja: "...én becsaptalak benneteket! Nem vezettem az Aranykalászt egy napig sem! Engem rángatott a gyeplő, mint az alvó kocsist!" S az emberek, bár kaján hangok is elhangzanak, végeredményben megértik Madarast, a hibáival becsületesen leszámoló, küszködő embert; az őszinte vallomás, és a nyomában járó tettek visszaadják az elnök szavának a súlyát, emberi hitelét, s végül is megnyeri a csatát - a tagság közös erőfeszítése kirántja az Aranykalász szekerét a kátyúból.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!