SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Mózes

: Mózes

Illusztrátor:

Kiadás:

Budapest, 1966

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Dráma

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

156 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Alig egy esztendővel Madách fő műve, Az ember tragédiája után, 1861 novemberében fejezte be a Mózest, amely írója életében nem jelent meg, s csak egy évszázaddal később, Keresztury Dezső nagy sikerű átdolgozása után támadt életre a Nemzeti színpadán. Ez a mű nemcsak keletkezési dátumát, hanem gondolati, etikai tartalmát tekintve is szorosan kapcsolódik Az ember tragédiájához. Továbbá abban is, hogy ezt a művét is pályázatra írta, ezzel a kéziratával azonban nem nyert díjat. Művéről és szándékairól érdekes tudnivalókat tartalmaz egyik levele, amelyet Sztregováról 1861. december 23-án írt Nagy Ivánnak: "Mózes megint oly nagyszerű tárgy, s oly nehézségekkel van összekötve beléje dráma egységet hozni, mint a maga nemében Az ember tragédiájába volt. Ezért is érzem, hogy egy félrelépés nevetségessé teheti, egy helyes felfogás naggyá. Érzem, hogy e mű is másforma mint rendesen színműveink, de hogy jobb-e náluk vagy végtelenül rosszabb, nem bírom még eldönteni. A tárgy nehézséget azt is mutatja, hogy lehetetlen, miként már száz és száz költőnek meg ne fordult volna agyában kidolgozása - és tudtommal mégsem írta meg eddig senki."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!