SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Önéletrajzom töredékekben. Befejezetlen regények

: Önéletrajzom töredékekben. Befejezetlen regények

Kiadás:

Budapest, 1983

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Örkény István művei

Terjedelem:

480 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631524051

tartalom:

Részlet Lázár István Örkény Istvánról írt könyvéből:

...Amikor e könyv kézirat formájában elkészült, és »modellje« elolvasta a róla írottakat, kijelentette, hogy a fenti jellemzést nem érzi sem pontosnak, sem találónak. Ezt meg kellett vitatni...
„- De hiszen ezek a saját szavaid.
- Részben. Az például nem az én megállapításom, hogy írás helyett inkább a »rám záporozó megbízásokat« vállaltam, és hogy a munkámból pótcselekvésbe menekültem.
- A látszat ez.
- De csak a látszat. Ha kívánod, mutatok neked egy szekrényt, tele novellákkal, regényekkel és drámákkal, melyeket nem fejeztem be, vagy ha befejeztem, nem adtam ki a kezemből.
- Rosszul sikerült írásaid ezek?
- Inkább úgy mondanám: nem életképesek. Minden írásmű, amibe belekezdünk, mindjárt meg is teremti a maga értékrendszerét. Ami alatta marad saját lehetőségeinek, nem okvetlenül rossz, mert hiszen abszolút érvényű mértékegységeink nincsenek, de relatíve mégsem teljes értékű mű, mert amit ígért, nem teljesítette. [...]
Tele vagyok intő példákkal, hogy írók, akik irgalmasabbak nálam, egész életművüket felhígították. Én inkább azt a megoldást választottam, hogy abba a bizonyos szekrénybe csak betenni lehet kéziratot, kivenni nem...”

E fent idézett szavak ellenére felmerült benne a gondolat, hogy néhány jobbnak ítélt, de töredékben maradt írását közreadja. Ez a következőképpen történt:
1978-ben Illés Endre felkérte, hogy a Szépirodalmi Könyvkiadónak állítsa össze életművének összkiadását. A Novellák című kétkötetes gyűjteményt még ő szerkesztette meg. E munka közben határozta el (Illés Endre biztatására), hogy megpróbálja kötetbe gyűjteni félbehagyott regényeit Önéletrajzom töredékekben címen. Azt tervezte, hogy mindegyik elé rövid, ironikus bevezetőt ír, hogy melyiket miért nem sikerült befejeznie. Néhányat kiválasztott, de a kötet összeállítására már nem került sor.
Így most már nélküle, Illés Endrével próbáltuk meg a kötetet az ő kikövetkeztethető szándékai szerint összeállítani. Hadd köszönjem meg a válogatásban való segítségét Balassa Péternek, Mészöly Miklósnak, Somlyó Györgynek és Sükösd Mihálynak is.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

700 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!