SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Rendületlenül. A hazaszeretet versei I-II. kötet

Rendületlenül. A hazaszeretet versei I-II. kötet

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1989

Kiadó:

Officina

Kategóriák:

Magyar irodalom Magyar történelem Vers

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

943 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9638185147

tartalom:

Vörösmarty Mihály Szózatának himnikus hangvételű kifejezése vált e magyar hazafias költészetet bemutató antológia címévé. Ezt a szót suttogta nagymesterként a kötet szerkesztőjének édesapja, Benedek Marcell társai fülébe, mikor a Rákosi-korszak légkörében "elaltatták" a szabadkőművesek tevékenységét. Benedek István író, orvosprofesszor népszerű regényei, művelődéstörténeti témákat feldolgozó könyvei után ezzel az antológiával a közgondolkodásból az elmúlt évtizedekben kikopó fogalmat, a hazaszeretetet kívánta szellemi életünkbe visszahozni. A legkorábbi magyarországi irodalmi emlékektől - krónikáktól, mondáktól, gestáktól - kezdve népköltészeti alkotások, ismeretlen szerzőjű kuruc kesergők mellett nyolcvanhat író és költő vall megindítóan hazaszeretetéről, a haza szabadságáért, függetlenségéért való aggódásáról. A versek nem keletkezésük ideje vagy szerzőjük kora alapján kerülnek egymás mellé, hanem mintegy élő történelemként a magyarság sorsfordító eseményeit követik. Benedek István közismert, kevésbé ismert és elfeledett alkotásokat sorolt egymás mellé; a kötetben kellő helyet kap az erdélyi magyar költészet, akárcsak a hazától távol - fronton, száműzetésben, emigrációban - írott művek sora. A versek jelentős része azt a XIX. századi irodalmat képviseli, amikor a nemzeti önállóságért és polgári átalakulásért való küzdelemben az alkotók elé a történelem kettős feladatot tűzött ki: a múlt hibáiból a tanulság levonását, a hősies helytállásból az erő merítését - a jövő érdekében. A versantológia fejezeteit Benedek István - tőle megszokottan egyéni hangvételű - történelmi magyarázatai tagolják. A függelékben a költők életrajzával találkozhatunk. A kötetet a magyar történelmi és tájképfestészet klasszikus alkotásairól készült színes reprodukciók, továbbá a költők fekete-fehér portréi díszítik.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!