SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Sasok és denevérek

: Sasok és denevérek

Kiadás:

Budapest, 1966

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

259 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

Sokszínűbb, változatosabb akkor sem lehetne a kötet, ha az író eleve azt tette volna föl magában, hogy a három kisregény mindegyikét olyan elütőre formálja, amennyire egyáltalán különbözhetnek egyazon író alkotásai. A vak kapitány, Nedelkovics Ferenc története - sűrű tragédia. Hogyan indul egy fiatalember neki a világnak? S hogyan morzsolja szét életét az, amait történelemnek nevezünk? A történelem nem nagy, általános mozgásában, hanem hétköznapi jelenségeiben mutatkozik meg Nedelkovics Ferenc számára. Élete szükségszerűsége, a véletlen is a tragédia irányába hat. Mert nem képes ellenállni. Tragédiába fúlt emberi sorsokról szól Az erdőn át című kisregény is. Másfajta tragédiákról. Míg a Vak kapitány stílusa a szűkszavúság, a kopogó ritmus, addig Az erdőn át stílusa a finom líra. Mintha az író evvel is jelezni akarná, hogy hősei bukását nem tartja szükségszerűnek, szinte követeli tőlük - s követeli az olvasóktól is - álljanak ellen az őket lenyűgöző erőknek. A Temetés után kamaszhőse, a történelmi tapasztalatoktól még érintetlen fiú jelképezi legjobban, mintegy összefoglalóan Salamon emberi-művész alapállását. Kovács Feri apjával együtt eltemeti mindazt, amit a világban rossznak tart, nem hajlandó többé elfogadni a beidegzett szokásokat, tartalmatlan emberi kapcsolatokat, elfogadottnak mondott erkölcsi normákat. Ellenállásának formái még nyersek, de az írás utolsó sorait olvasva egy emberi élet pozitív megoldásának lehetősége rajzolódik ki az olvasó előtt.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!