TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
A bujdosó Rákóczi

: A bujdosó Rákóczi

Kiadás:

Budapest, 1991

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

572 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630559331

tartalom:

1913-ban adta ki Szekfű Gyula A száműzött Rákóczi címen azt a heves politikai - kisebb részt szakmai - vitát kiváltó könyvét, amelyet némelyek a nemzeti múlt meggyalázásának, mások a modern magyar történetírás első dokumentumának fogtak fel. A történeti kutatás szinte lezártnak tekintetté a kérdést, pedig Szekfű kritikusai között akadtak olyanok is, akik nemcsak a szemléletet, hanem a források elégtelenségét is szóvá tették. A jelen munka szerzője újabb levéltári forrásokat tárt fel, melyek új színben tüntetik fel a bujdosás politikáját, rávilágítva arra, hogy Rákóczi diplomáciai tevékenysége 1711 után még kiterjedtebb, mint a szabadságharc idején, mert mindent meg akar próbálni, hogy az európai egyensúly elve alapján a Habsburgokkal szemben legalább az Erdélyi Fejedelemség önállóságát biztosítsa. Ez a politika egyszerre tartalmaz reális és irreális vonásokat, alapeszméje azonban a jövő függetlenségi harcait ösztönzi. A bujdosás nemcsak a fáradhatatlan, eszméihez ragaszkodó és így erkölcsileg is hatni tudó politikust formálta, hanem az írót is, aki a kor legmagasabb műveltségi szintjén foglalkozik a történelem, a politikai gondolkozás és a vallás nagy kérdéseivel. A könyv nem apológia, a kor valós körülményei és hiteles szövegei alapján mutatja be a reménytelenségben is reménykedő, a sokszor tévedő, de a küzdelmet fel nem adó történeti személyiséget.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!