TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Doroszló hiedelemvilága

: Doroszló hiedelemvilága

Kiadás:

Újvidék-Novi Sad, 1982

Kiadó:

Forum Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Mitológia Néprajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

327 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

A doroszlói nép hiedelemvilágának kötete azért is kiemelt helyet érdemel, mivel az első ilyen összefoglalás, amely nem magyarországi, hanem nemzetiségi magyar anyagot ölel fel. A jugoszláviai magyar néprajzkutatás ezzel a munkával, aminthogy egy-két előbbi monográfiával is, immáron bizonyságát mutatta föl annak, hogy igen rövid idő alatt felnőtt, és méltán szolgálja az embertudományok között tisztes helyet elfoglaló etnológia etnikumhoz kötött, de ennél tágabban is értelmezett céljait és feladatait. Nagy nyereség a jugoszláviai magyar néprajzkutatás számára, hogy ezt a könyvet olyan kutató gyűjtötte össze és írta meg, aki maga is része annak a közösségnek és annak a kultúrának, amelynek tradicionális rétege följegyzésre került. E kötet, tételeinek számát tekintve, túlszárnyalja mindhárom előkép terjedelmét. Bár egy adott pillanatban egyfajta eszményi teljesség látszatát sugallja az olvasónak, természetesen szó sincs, és nem is lehet szó a doroszlói hiedelemvilág teljességéről... Szűkebb hazánkban, Vajdaságban sokáig_ szívósan tartotta magát az a balhiedelem, hogy az itteni magyarság hagyományvilága, s ezen belül népköltészete, szokásvilága nem számottevő, s ennek megfelelően néhány kitartó megszállotton kívül kevesen számoltak vele. Az utóbbi évtized jugoszláviai magyar folklorisztikai kiadványai azonban teljes egészében megcáfolták ezt a vélekedést. Kovács Endre gyűjtése is egyike ezeknek a cáfolatoknak ..."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!