TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Két akasztófa árnyékában

: Két akasztófa árnyékában

Kiadás:

Szeged, 1989

Kiadó:

JATE Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

229 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

963385005

tartalom:

"Aranyi Sándor 1908-ban született Nágybecskereken, az 1848-as hagyományokat őrző, középosztálybeli református családban. Ahhoz a nemzedékhez tartozott mely a 20.századi magyar történelem legtragikusabb eseményeit élte át illetve vált cselekvő részesükké. Orvosi hivatásánál és katonai beosztásánál fogva közelről ismerhetett a politikában jelentős szerepet játszó személyeket, és annak ellenére, hogy tetteit elsősorban orvosi hivatásának teljesítése motiválta, az antifasiszta ellenállási mozgalomban való, részvételével a háború után az egészségügyi szolgálat és intézményei újjászervezésében végzett tevékenységével kiemelkedik nemzedéke tagjai közül. Kétszer állt a halál árnyékában; 1944. november 25-én a nyilas Nemzeti Számonkérő Szék csendőrei tartóztatták le az ellenállási mozgalomban való részvétele miatt, majd 1950. április 13-án az Államvédelmi Hatóság vette őrizetbe a Sólyom László altábornagy és társai elleni koncepciós per egyik vádlottjaként. Halálos ítéletét életfogytiglanra változtatták és 1954 szeptemberében szabadult, amikor is perújrafelvétel útján rehabilitálták."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!