TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Kormányzati rendszer a dualista Habsburg Monarchiában. A közös minisztertanács, 1867-1906

: Kormányzati rendszer a dualista Habsburg Monarchiában. A közös minisztertanács, 1867-1906

Kiadás:

Budapest, 1996

Kategóriák:

Magyar történelem Politika

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

História Könyvtár

Terjedelem:

195 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9638312300

tartalom:

˝A dualista Monarchia legfelső kormányzati szervét, a közös minisztertanácsot az 1867. évi kiegyezés törvénye, valamint a kormányzati gyakorlat hívta életre. Maguk a kiegyezési törvények azonban szűkszavúak voltak, csak a közös ügyek kezelésére hivatott minisztériumokról intézkedtek, de sem a közös kormány összetételét, sem feladatkörét nem szabályozták. Ám a történész számára a jogi előírások amúgy is legfeljebb a kutatás kiindulópontjául szolgálhatnak. Egy hatóság vagy intézmény története csak működésében vizsgálható. Erre vállalkozik ez a munka. Azt elemzi, hogyan születtek a közös (a birodalmi) ügyekre vonatkozó elhatározások a dualista Monarchiában. A tanulmány a kettős monarchia jellegéről folyó, nemzeti elfogultságoktól sem mentes, sok évtizedes vita eldöntéséhez kíván hozzájárulni annak a problémának gondos elemzésével, hogyan, milyen eszközökkel sikerült a közös döntésekben a két ország felett álló birodalom érdekeinek primátusát érvényre juttatni, hogyan oszlottak meg az erőviszonyok a birodalom két fele között, érvényesült-e magyar vagy éppen ciszlajtán túlsúly a közös kormányban? Miképpen sikerült egyeztetni a két állam gyakran egymással és a birodaloméval is ütköző érdekeit, milyen szerep jutott a külügyminiszternek minta közös minisztertanács elnökének és a császár és királynak az érdekegyeztetésben?˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!