TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Recsk 1950-1953

: Recsk 1950-1953

Kiadás:

Budapest, 1990

Kiadó:

Interart

Kategóriák:

Magyar történelem Kommunizmus

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

351 p., 8 tbl.

Kötésmód:

papír

tartalom:

1948. májusában két nyomozó jelent meg albérleti szobámban azzal a megbízatással, hogy az Andrássy út 60-ba kísérjenek. Viccelődve mentem velük. Harmadéves egyetemi hallgató voltam, politikával nem foglalkoztam, időm se volt rá. Délelőtt fizikát, kémiát tanultam, délután zeneszerzést. Nem tudtam ugyanis eldönteni, hogy híres tudós, vagy inkább neves operaszerző legyek. A kihallgatásom 10 percig tartott. Megkérdezték, ismerem-e Fejes Gézát. Igen, ismerem, osztálytársak voltunk - válaszoltam - két éve találkoztam vele utoljára. Az utcán futottunk össze, néhány percet fecsegtünk, aztán elváltunk, és soha többé nem láttam. Ezt jegyzőkönyvbe vették, és én aláírtam. Többször nem hallgattak ki. Internáltak, mint kémet és összeesküvőt. Közel öt és fél évet ültem, ebből kilenc hónapot - fegyelmi büntetésként magánzárkában. Az utolsó három évet a recski kényszermunkatáborban töltöttem, két évet büntetőbrigádban, 1953. őszén szabadultam. Azóta sem tudtam meg, kivel esküdtem össze, melyik hatalom részére kémkedtem és hogyan. Ha akkoriban valaki azt mondta volna nekem, hogy te egyszer még könyvet fogsz összeállítani, sőt filmet fogsz forgatni Recskről, komplett őrültnek tartottam volna. A táborról az első írások, rövidebb cikkek az ötvenes évek végén jelentek meg külföldön, volt rabok tollából. 1962-ben Kanadában "My Happy Days in Hell" címen önéletrajzi regény született, amelynek befejező harmada Recskről szólt. Szerzője a Torontóban letelepedett Faludy György, költő.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!