TERMÉSZETTUDOMÁNY / Matematika kategória termékei
Bolyai Farkas (1775-1856)

: Bolyai Farkas (1775-1856)

Kiadás:

Budapest, 1975

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Matematika Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

157 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630507013

tartalom:

"Ez a monográfia Bolyai Farkas emlékét hivatott felidézni, születésének 200. évfordulója alkalmával. Az anyag összegyűjtése és a tanulmány fogalmazása során két komoly nehézség merült fel. Az első szubjektív. Mindenki előtt ismeretes, hogy emlékörökítés céljából sokat foglalkozva valakivel, az illető előbb-utóbb személyes ismerősünkké, sőt, barátunkká válik, ez pedig veszélyezteti a tárgyilagos értékelést. Felsőfokon beszélünk ott, ahol csak középfoknak lenne helye, engedékenyebb hangot ütünk meg, amikor a keményebb szó lenne indokolt. Voltaképpen minden ilyen munka során egy személyben kell az írónak betöltenie az ügyvéd és az ügyész szerepét., hogy aztán valamiféle belső mérlegelés eredményeként kialakulhasson a tárgyilagos ítélet. Annak elbírálása már az Olvasó feladata, hogy ezt a jelen munkában mennyire sikerült elérnünk. A másik nehézség objektív, vonatkozik a két Bolyaira, de talán egész tudománytörténeti irodalmunkra. Több, gondosan összeállított bibliográfia csaknem fölkínálja a két Bolyaival kapcsolatban a kidolgozásra váró témákat. Ezek mindegyike érdekes, sőt, hasznos is, hisz múltunknak valóban nagy alakjai voltak. Számosan éltek is a feladatok eme önként kínálkozó lehetőségével, szinte az aprólékosságig menő - könyvtárnyi - értekezés részletezi életüket, egyéniségüket. Ennek az irodalomnak tiszteletreméltó és hasznos volta kétségbe nem vonható. De a két Bolyait elsősorban mégis mint matematikust kell számon tartanunk, e téren azonban - főleg az apát illetőleg - komoly mulasztások terhelnek. A mulasztás vádja tehát mindenekelőtt a múltat kutató matematikusokat érheti. Tanulmányunk ebből a hiányból talán törleszt valamit."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!