TERMÉSZETTUDOMÁNY / Meteorológia kategória termékei
Magyarország éghajlattörténete az újkor idején

: Magyarország éghajlattörténete az újkor idején

Kiadás:

Szeged, 2001

Kiadó:

JGYF Kiadó

Kategóriák:

Meteorológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

303 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9639167444

tartalom:

"Ennek a könyvnek a története 1985. március 27-én, szerdán, a késő délutáni órákban kezdődött. Az idő tájt a szegedi egyetem másodéves földrajz-történelem szakos hallgatója voltam, és olyan interdiszciplináris kutatási témát kerestem, amely lehetőséget ad mind a geográfia, mind pedig történettudomány eszközeinek felhasználására. Ennek az interdiszciplináris téma keresésnek az oka mindenekelőtt az volt, hogy mindkét tudományterület vonzott, s nem akartam egyiket sem kizárólagosan választani. Abban az időben nem tudtam eldönteni, hogy történész, vagy földrajzos akarok lenni. Az eltelt másfél évtized során a helyzet annyiban változott, hogy ma már nem foglalkoztat a világos tudományos identitás keresése, mivel egy olyan tudományterületet sikerült találnom, ahol egyszerre gondolhatom magam geográfusnak és történésznek, s néha, rövid időre még meteorológusnak is. De haladjunk sorjában. 1985 tavaszán úgy gondoltam, szűkebb pátriámról, Bihar vármegyéről készítek egy történeti földrajzi elemzést, oly módon, hogy az elemzést a természeti környezet oldaláról kezdem. A természeti környezet elemzésére néhány hetet szántam, ám hamar kiderült, hogy az újkori Magyarország környezeti vizsgálata azon a módon, ahogyan elterveztem kivitelezhetetlen. Mindenekelőtt be kellett látnom, hogy a természeti környezet, még a történeti korokban sem vizsgálható "általában". Már kutatómunkám elején világossá vált számomra, hogy a természeti környezet vizsgálata során az időjárás, illetve az éghajlatváltozások elemzésére kell koncentrálnom, hiszen a klíma az ökoszisztéma központi eleme, amely történeti léptékben a leginkább változékony környezeti tényező."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!