TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
A mai magyar nyelvjárások rendszere

: A mai magyar nyelvjárások rendszere

Kiadás:

Budapest, 1971

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Művelődéstörténet Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

393 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

A kötet a magyar nyelvjárások fonológiai-fonetikai, illetőleg morfológiai rendszeréről való legújabb ismereteinknek modern szempontú, részletes összegezése. A szerző kritikai áttekintést ad az újabb magyar nyelvjáráskutatás elméleti-módszertani, tematikai problémáiról, foglalkozik a nyelvjárások tipizálásának, területi tagolásának elméleti és gyakorlati kérdéseivel. Részletesen elemzi a magyar nyelvjárások atlaszának anyagából 165 hazai és 68 határainkon kívüli magyar lakosságú község nyelvjárását, összesen mintegy 400 000 nyelvi adat alapján. Bemutatja a mai nyelvjárásokban élő hangrendszertípusokat, megrajzolja földrajzi elterjedésüket. Minden eddigi leírásnál részletesebben tárgyalja a magyar köznyelv és a nyelvjárások közötti hangtani eltéréseket, összesen mintegy háromszázat. Minden jelenséget gazdag példaanyagon mutat be. A fontosabb nyelvi jelenségeket statisztikai összevetésekkel, térképekkel teszi szemléletessé és áttekinthetővé. Vizsgálja a fontosabb alaktani jelenségeket. Teljesen új, a nyelvi valóságot az eddigieknél jobban tükröző felosztást ad mai nyelvjárásainkról. Külön, részletesen foglalkozik néhány - nyelvi szempontból igen jelentős - határainkon kívüli nyelvjárásszigettel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!