TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Megbíráltak és bírálók. A cenzúrahivatal aktáiból (1780-1867)

: Megbíráltak és bírálók. A cenzúrahivatal aktáiból (1780-1867)

Kiadás:

Budapest, 1985

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Művelődéstörténet Színház Esztétika

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Nemzeti Könyvtár

Terjedelem:

671 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632814630

tartalom:

"Mályuszné Császár Edit, a jeles színháztörténész, akinek számtalan publikációja jelent már meg, a Helytartótanács cenzúrahivatalának könyv- és színműbírálataiból válogatta össze Nemzeti Könyvtár-sorozatunk legújabb kötetének anyagát. Közel egy évszázadon át kísérheti figyelemmel az olvasó, hogyan reagált az államapparátus a haladó szellemű alkotásokra, hogyan változott, hullámzott a cenzúra szigora II. Józseftől a kiegyezésig. Képet kap arról, milyen követelményeket támasztottak a cenzorokkal szemben, kik is voltak a cenzorok, milyen szempontok vezették őket annak megítélésében, hogy egy mű megjelenhet-e nyomtatásban, vagy egy színdarab előadásra kerülhet-e, hogy milyen könyvek, színdarabok jöhetnek be külföldről, milyen külföldi újságokat, folyóiratokat lehet járatni. A cenzori döntések nyomon követése során az irodalomtörténetnek és a művelődéstörténetnek új, ismeretlen oldala tárul fel: hogyan vélekedtek a hivatalos szervek a kor magyar íróiról, s hogy milyen sok nyilvánosság elé nem került irodalmi és tudományos mű született ebben a korban. Kötetünk nemcsak a 18-19. század művelődéstörténetének gazdag tárháza, hanem érdekes, szórakoztató olvasmány is."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!