TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Oratóriumok könyve

: Oratóriumok könyve

Kiadás:

Budapest, 1972

Kiadó:

Zeneműkiadó

Kategóriák:

Művelődéstörténet Zene Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

455 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9633304695

tartalom:

Közhelyszámba menő megállapítása a zenepszichológiának, hogy egy műfaj közkedveltsége, népszerűsége egyenes arányban nő a megmozgatott előadói apparátus létszámával: minél több hangszeres és énekes művész áll a mű megszólalaltásának szolgálatába, annál több színre, annál nagyobb kontrasztgazdaságra, annál feszültebb drámaiságra van lehetőség. Valószínűleg ez a tény áll az oratorikus művek hatalmas népszerűsége mögött - de csak első pillantásra. A mélyebb okot a műfaj lényegében kell keresni. Az oratórium: színpad nélküli dráma. Eszközei tulajdonképpen nem különböznek az operáétól. Mindkettőben a kifejezés, a drámai tartalom zenei eszközökkel való kibontása a komponista elsődleges célja. És a műfaj halhatatlan remekművei mindig is ebben a vonatkozásban váltak elsősorban remekművekké - Carissimitől napjainkig. A könyvnek is ez a legfőbb célja: 113 oratorikus mű elemzésével rávezetni a hallgatót: milyen módon valósítja meg a zeneszerző muzsikájában a drámát, milyen eszközöket vesz igénybe a különböző stíluskorszakokban, hogy ez a drámaiság életre keljen. Az oratórium fogalma ma nagyon kibővült. Nemcsak a szigorúan vett ortóriumokat értjük rajta, hanem általában az énekhangokra - szólóra és kórusra -, valamint zenekarra írt, színpad nélküli zeneművek teljességét. Az Oratóriumok könyve is így értelmzi feladatát, ezért a kötetben a kifejezett oratóriumok mellett helyet kaptak az egyházi muzsika remekművei: misék, requiemek, kantáták is. Ily módon a könyv időben 600 évet fog át: Guillaume de Machaut Rheimsi Nagymiséjétől (1364) Balassa Sándor Kassák-Requiemjéig (1969). A könyv függeléke tartalmazza a gyakorta előforduló szakkifejezések magyarázatát, valamint a fontosabb egyházzenei művek - mise, requiem, Te Deum, Magnificat, Stabat mater - latin és magyar szövegét.

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!