TÖRTÉNELEM / Nemzetiségi kérdés kategória termékei

: "... Ezért mind küzdeni kell" Életút a szlovéniai magyarság szolgálatában

Kiadás:

Szombathely, 1990

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Nemzetiségi kérdés Politika Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

159 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

˝Varga Sándor az utolsó fél évszázad szlovéniai magyar közéletének kiemelkedő személyisége: nemzetiségpolitikusként, lapszerkesztőként, helytörténészként egyaránt tevékenykedett. Székely András Bertalan, mint magyarországi kisebbségkutató, döntően a jugoszláviai magyarság problémáival foglalkozik. A kötet a kettejük között 1987-1990-es években folytatott beszélgetések szövegét tartalmazza. A felölelt témák kiterjednek a két világháború közötti és az új Jugoszlávia-beli Mura-vidék gazdasági, demográfiai és létviszonyaira, az ott élő magyarok jogi és érdekképviseleti lehetőségeinek a változására, az oktatásügynek az 1930-as évektől megtett göröngyös útjára, az anyanyelvű közművelődés, tájékoztatás, könyvkiadás és közélet gondjaira, a többség-kisebbség és a kisebbség-anyanemzet viszony hétköznapjaira, végül a szlovéniai magyarság jövőjének várható alakulására. Az interjúk kirajzolják Varga Sándor emberi és politikusi "ars poetica"-ját - küzdelmeinek tanulsága a felnövekvő nemzedékek önazonosságát, a korral és tájjal foglalkozók történelmi ismereteit egyaránt erősíthetik határon innen és túl.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!