TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
Hoztam tenger mélyéből. Krími tatár népdalok és találós kérdések

Hoztam tenger mélyéből. Krími tatár népdalok és találós kérdések

Fordító:

Kiadás:

Karcag, 2004

Kiadó:

Barbaricum Könyvműhely

Kategóriák:

Néprajz Népköltészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

127 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9639145319

tartalom:

˝Kakuk Zsuzsa krími tatár népköltészeti fordításkötete páratlan értékű a magyar olvasók számára, hiszen a hajai könyvkiadás elég kevés figyelmet fordított a keleti kis népek kultúr kincsének bemutatására A Hoztam tenger mélyéről című kötet keresztmetszetét adja egy nagymúltú, jelentős kultúrájú, ám a 18-20. század történelmi viharai által szétszóratott nép költészetének A kötetben található népdalok négysorosok és találós kérdések Kúnos Ignác gyűjtéséből valók, melyek különös módon maradtak ránk. Az első világháború idején az Osztrák Magyar Monarchia területén létesített orosz hadifogoly táborokon belül a muzulmán foglyok számára külön táborhelyet létesítettek. Az első tábor az egykori Csehszlovákia területén, Éger (Chelb) közelében volt. Kezdetben a Volga folyó mellől jövő, török nyelven beszélő katonák, kazáni tatárok és miser tatárok, kevés számban baskírok, kumükök, nogajok és türkmének voltak itt. A másik tábor, Magyarországon, a török történelemből és a népi irodalomból jól ismert Esztergomban volt. Az itt elhelyezett hadifoglyok többsége a Krímből és a Kaukázusból, kisebb hányaduk a Volga folyó mellől került ide. Kúnos Ignác a török népi irodalom és a nyelvjárások kutatója a világháború négy éve alatt járta a táborokat, és a török foglyoktól gazdag folklóranyagot gyűjtött. Előbb füzetbe jegyezte le őket, majd letisztázta többségüktől magyar fordítást is készített. Halála után az özvegy a kéziratot a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában helyezte. A gyűjtés 1952-ig várta a sorsa beteljesülését.˝

leírás:

Ez a 271 számú példány

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!