TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Nyelvészet kategória termékei
A magyar nyelvnek tökéletesítése. Új szavak és új szólásmódok által

: A magyar nyelvnek tökéletesítése. Új szavak és új szólásmódok által

Kiadás:

Budapest, 1988

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Ritkaságok

Terjedelem:

397 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631536734

tartalom:

1820. böjtmás havának 23-án fényes ünnepség színhelye volt a pesti "főoskola palotája". Ekkor osztották ki első ízben a Marczibányi Intézet pályázatának jutalmait a nádor, József főherceg jelenlétében. A meghirdetett négy jutalomkérdés közül kettőnek ugyanaz a személy volt a nyertese: Teleki József. Egy esztendő alatt, huszonhét évesen készítette el pályaműveit, s közülük a kötetünkben olvasható A magyar nyelvnek tökéletesítésével kora egyik legátfogóbb nyelvtudományi munkáját alkotta meg. Teleki József gróf 1790-ben született. A kolozsvári református főiskolán, majd a pesti egyetemen tanult. 1812-ben külföldre ment: két évet töltött a göttingeni egyetemen, majd bejárta Németországot, Franciaországot, Hollandiát, Svájcot, Észak Olaszországot. 1815-ben tért haza. A hivatali pályán gyorsan emelkedett. 1818-tól helytartósági titoknok, 1824-től a Királyi Tábla bírája, majd csanádi és szabolcsi főispán, 1832-től pedig a bécsi udvari kancellária tanácsosa. Egyházi tisztet is betöltött, mint a tiszamelléki egyházkerület és a sárospataki főiskola főgondnoka. 1840-től koronaőr, majd két év múlva elnyeri és 1848-ig viseli - a legmagasabb közjogi méltóságot: Erdély kormányzója. Életét végigkíséri tudományos munkássága. Fiatalkorában a nyelvészet kötötte le figyelmét. Ebben nem kis része lehetett apjának, Teleki Lászlónak, aki másfél évtizeddel korábban a Kintsár István pályázatára írott A Magyar Nyelv elémozdításáról buzgó Esdeklései-vel gazdagította a nyelvújítási vita irodalmát. Teleki József érdeklődése később az irodalom és a történelem felé fordult. Leghíresebb történettudományi műve a befejezetlenül maradt Hunyadiak kora Magyarországon I-XII., mely huszonöt év kutatómunkáját összegzi. Teleki József - sőt a Teleki család - neve szorosan összefonódik a Magyar Tudományos Akadémia történetével. Részt vett az intézmény tervezetét kidolgozó választmány munkájában. 1830-ban az Akadémia első elnökévé, később tiszteleti tagjává választották. Adománya, huszonötezer kötetes könyvtára az Akadémiai Könyvtár alapja lett. Alapítványainak kamatairól úgy rendelkezett, hogy halála után azokat drámai művek jutalmazására, a könyvtár fejlesztésére, illetve a történettudományi osztály céljaira fordítsák.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!