TUDÁSFORRÁSOK / Nyelvkönyv kategória termékei
Finn nyelv

Finn nyelv

Szerző:

Kiadás:

Budapest, 1974

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Nyelvkönyv Finn nyelv

Nyelv:

Finn, Magyar

Terjedelem:

96 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"A finn nyelv (suomen kieli) legközelebbi rokonai a finnségi (másképp balti finn vagy keleti tengeri finn) nyelvek: a karjalai, a vepsze, a vót, az észt és a liv. E hat, egymáshoz közel álló nyelv közvetlen történeti előzménye az un. közfinn (kantasuomi) nyelv volt. A közfinn korszak a volgai finnugoroktól (cseremisz vagy mari és mordvin) való fokozatos elszakadással az i.e. utolsó évszázadokban kezdődött, s mai föltevések szerint körülbelül az i.sz. IV-V. századig tartott. A közfinnt beszélő nyelvközösség a Finn öböltől és a Ladoga tótól délre, aránylag nagy területen élt, ahol - a jövevényszók tanusága szerint - előbb balti (kb. i.e.II-I. század), majd germán (kb. i.sz. I-III. század), végül szláv (kb. V. század) nyelvű csoportokkal érintkezett. A finn nyelv önálló élete akkor kezdődött, amikor lassú szétszivárgás nyomán végleg megszakadt az előfinn törzsek kapcsolata a többi finnségi nyelvet beszélő csoportokkal (az i.sz.VIII. század körül). A finn nyelv jellemző sajátságainak teljes kibontakozása 1000 tájára tehető, amikor a honfoglaló finn törzsek, a tengeren átkelve, végleg megtelepedtek Délnyugat-Finnországban (Varsinais-Suomi). Az egykori törzsi nyelvjárások vegyülése folytán nagyszámú új nyelvjárás támadt, melyek több szempontból mélyrehatóan különböznek egymástól. A nyelvjárásokat rendszerint 5 nagy csoportra osztják: 1. a délnyugati, 2. a hümei, 3. az északföldi, 4. a savoi és 5. a délkeleti nyelvjárások csoportjára."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!