TÖRTÉNELEM / Ötvenhat kategória termékei
Döntés a Kremlben, 1956. A szovjet pártelnökség vitái Magyarországról

Döntés a Kremlben, 1956. A szovjet pártelnökség vitái Magyarországról

Kiadás:

Budapest, 1996

Kiadó:

1956-os Intézet

Kategóriák:

Ötvenhat Politika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

256 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630459809

tartalom:

˝1993 elején a "Jelcin dosszié" és a "Hiányzó lapok 1956 történetéből megjelenése nyomán világosabb képet alkothattunk arról: milyen információkra támaszkodtak a Kreml urai 1956. őszi döntéseik meghozatalakor. Ám egy talán döntő láncszem továbbra is hiányzott: még közvetett adataink sem igen voltak arról, hogy a döntések hogyan, milyen viták során születtek - s egyáltalán volt-e vita. A szovjet pártelnökség üléseiről szabályos jegyzőkönyvet nem vezettek, de a KB osztályezetője, Vlagyimir Nyikiforouics Malin feljegyzéseket készített az ott elhangzottakról. Tizenhét ilyen feljegyzés az 1956. július és november közötti időszakból most előkerült, s fényt vet néhány olyan döntő kérdésre, amelyben történészekés érdeklődők eddig csak találgattak. Ilyen például az október 23-i szovjet katonai akció, amelyet Anasztaz Mikojan kivételével megszavazott az egész pártelnökség. Kiderül, hogy a Budapestre küldött pártvezetők egyike Mihail Szuszlov 1956. október 29-én visszatért egy napra Moszkvába, hogy személyesen tegyen jelentést. Ami talán a legfontosabb: október 28-30. között a pártelnökség egy része, köztük Zsukov marsall honvédelmi miniszter is, hajlott arra, hogy a szovjet csapatokat kivonják nemcsak Budapestről, de Magyarországról is. A "keményvonalasok" és a "liberálisok" között két napon át éles vita zajlott, melynek során a lehetséges variánsokat Hruscsov terjesztette elő, s lényegében az ő állásfoglalása döntött. A Budapestről visszaérkező Mikojan még november 1-jén is a beavatkozás ellen foglalt állást. Mint ahogy egy darabig ellenezte azt a november 2-án az Elnökség előtt beszámoló Kádár János is! Ám október 31-én már minden eldőlt, csupán a beavatkozás időzítése maradt kérdéses... A feljegyzéseket jegyzetekkel, korábban már publikált, kiegészítő dokumentumokkal, a szovjet politikai boszorkánykonyha rejtelmeibe bepillantást nyújtó bevezetővel adjuk közre, s kötetünk tartalmaz egy tanulmányt, mely a feljegyzések értelmezésére tesz kísérletet. Kérdések, "fehér foltok" természetesen, mint eddig, ezután is maradnak, de kétségtelen, hogy az 1956-os magyar forradalommal kapcsolatos talán legjelentősebb dokumentum kerül most a hazai nyilvánosság elé.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!