TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Antropológia kategória termékei
Gyarmatosítás és vallási szabadságmozgalmak

: Gyarmatosítás és vallási szabadságmozgalmak

Kiadás:

Budapest, 1972

Kiadó:

Kossuth Könyvkiadó

Kategóriák:

Antropológia Egyetemes történelem Szociológia Vallás vegyes

Terjedelem:

403 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

A gyarmati népeknek a szabadság – és egyúttal az „üdvösség” – elnyerésére irányuló vallásos mozgalmai meglehetősen későn, csak az 1950-es években tűntek fel tudományos problémaként elsősorban az etnológia (antropológia), és más tudományok, mint a szociológia, pszichológia, vallástörténet látókörében. (E mozgalmak közös jellemzője, hogy résztvevőik természetfölötti tényezők segítségül hívásával vélik megoldani azokat az ellentmondásokat, amelyek az adott társdalomban egy külső – kulturális és politikai – hatalom általi elnyomásból adódnak). Nem jelenti ez azt, mintha e mozgalmak századunk közepén tűntek volna fel s nem lettek volna jelentős előzményeik, inkább arról van szó, hogy a gyarmati rendszer bomlása ráirányította a figyelmet a felszabadulásra irányuló törekvések minden fajtájára.
Az etnológia, majd később a szociálantropológia kezdetben nem látott összekötő kapcsot az időben és térben egymástól távol eső mozgalmak között. Az elemzések egy-egy, legfeljebb néhány területig is kapcsolódó mozgalomra irányultak, s a korai kutatók hajlamosak voltak ezekben egyedi, sajátos tényezők által kialakított jelenségeket látni.
Olyan módszer kialakítására volt tehát szükség, amely nemcsak a mozgalmakban kifejeződő pszichológiai, etnográfiai, szociológiai, gazdaság- és gyarmatosítás-történeti mozzanatok értelmezésében nyit utat, hanem a mozgalmakat mind önmagukban, mind egymással való logikai kapcsolatukban vizsgálja...

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!