TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Pszichológia kategória termékei

"Jelbeszéd az életünk" 2.

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 2002

Kiadó:

Osiris Kiadó

Kategóriák:

Pszichológia Művészettörténet Esztétika Vegyes művészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

323 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

963389249X

tartalom:

Az 1995-ben megjelent jelbeszéd az életünk című kötet igen kedvező fogadtatása arra ösztönözte a könyv több szerzőjét s természetesen szerkesztőit is, hogy folytassák vállalkozásukat, hiszen a téma, a szimbolizáció és a szimbólumok szerepe a társadalomban (és a társadalomtudományokban) kimeríthetetlen. Eredetileg az volt az elképzelésünk, hogy az elsősorban a szimbolizáció és szimbólumelemzés történetével és elméleti alapkérdéseivel foglalkozó - valamint néhány elemzési példát felvonultató - első kötet után a második kötet afféle módszertani tankönyv lesz, amelyben az egyes társadalomtudományok képviselői bemutatják az olvasónak, hogy a maguk tudományterületén hogyan is kell szimbólumot elemezni; több-kevesebb didaxissal megtanítják a szimbólum-elemzéstechnikáit. Másként alakult. Az alább olvasható tanulmányok közül közvetlenül végül is csak Kaán Zsuzsának a táncnyelv szimbolikáját körüljáró munkája, Boglár Lajos távoli társadalmak rítusait analizáló leírása, Balázs Gézának a stilisztikai szövegelemzés problémakörébe bevezető cikke (és a mi - a saját társadalom antropológiai elemzésének lehetőségeit mérlegelő írásunk egy része) kísérli meg, hogy a maga területén valamiféle, az elemzés technikájába (is) beavató útikalauzként álljon az olvasó mellett. De egy út titkait nem csak úgy lehet megtanulni, ha lépésenként elmagyarázzák: az értő vezetőtől sok minden elleshető akkor is, ha csak követjük, ha figyelmesen lépkedünk a nyomában. Ebben az értelemben pedig a kötet legtöbb írása követésre méltó nyomkeresőnek bizonyul. Hankiss Elemér vagy S. Nagy Katalin, Hoppál Mihály és Gazda Klára, Ekler Dezső és Nagy István, Ecsedy Ildikó és Fabiny Tibor, Forgács Iván és Ujvári Edit, Bagdy Emőke és Süle Ferenc elemzései egy-egy példa körüljárásával mutatják be, hogy a szociológia és a művészettörténet, a folklorisztika és az építészet-szemiotika, a kultúrtörténet, az irodalom- és a filmelemzés vagy éppen a pszichológia (s az elsőként említett tanulmányok elemzési példáit is hozzávéve: a tánc-szemiotika, a stilisztika és a kulturális antropológia) miként is nyúl szimbólumokhoz, hogyan értelmezi őket. S ekképpen létrejön az az interdiszciplináris körkép is, ami kötetünk egyik célja volt.

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!