TÖRTÉNELEM / Régészet kategória termékei
Vezető a Veszprémi Bakonyi Múzeum régészeti kiállításaiban. Őskor-római kor

, : Vezető a Veszprémi Bakonyi Múzeum régészeti kiállításaiban. Őskor-római kor

Kiadás:

Budapest, 1959

Kiadó:

Múzeumok Központi Propaganda Irodája

Kategóriák:

Régészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

39 p., 18 tbl.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Veszprém a közép-dunántúli iparmedence központjában fekszik. A dombokon messzire kiterjedt mai nagyváos ősi alapokon épült. A magyar honfoglaláskor már álló az első árpád-házi királyok alatt gyors fejlődésnek indult város egyik kulturális közpntja az új magyar államnak. Belső és külső harcoktól terhes története ragyogó korszakokat is magába foglal. Gizella - az első magyar királynő - tartózkodási helye, és később is megtartja királynői székváros jellegét. A XIII. század végén már áll falai között az ország első, jelentős könyvtárral rendelkező főiskolája. Vetési Albert az újkori Európa humanista szellemét honosítja itt meg. A török végvári harcok alatt a pusztulás szélére sodort város a XVIII. században újból felemelkedik. A magyarországi barokk építészet páratlan tér- és utcaképét alakítja ki, mely szinte sértetlenül fennmaradt napjainkig. Ma már vegyipari egyeteme, kuatóintézetei, tudmányos intézményei és a távoli vidékekkre elhúzódó ipartelepei hirdetik az újabb, az eddigieket messze felülmúló fejlődést. A Bakonyi Múzeum folyamatosan elkészülő kiállításai Veszprém városának és a körülötte elterülő Bakony-hegységnek természeti és történeti ismertetését fogják felölelni. Elsőnek az őskor és a római kor anyagi és szellemi kultúráját bemutató kiállítások és a róluk szóló vezető készült el. A Veszprémi Múzeum értékes régészeti leletanyaga már több mint fél évszázada előkelő helyet foglal el a nemzetközi tudományos világban is. A Bakonyi Múzeum régészészeti kiállításának 1958. évi újjárendezése lehetővé tette a második világháború óta eltelt időszak tudományosan már feldolgozott és a szakirodalomban közzétett leletanyagának bemutatását is. Az új kiállítás segítségével az eddigi rejtett értékek most közkinccsé válhatnak.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!