Hol van már az az idő, mikor is saláta névvel csupán valami ecetes-cukros lében úszó fonnyadt salátaleveleket illettek...
Szerencsére ez már a múlté, hiszen a saláták manapság fénykorukat élik. Nem is csoda, hogy mindenütt egyre nagyobb területet hódítanak maguknak, mert elkészítésükhöz legtöbbször sem bonyolult konyhatechnikai műveletekre, sem túlzottan sok időre nincs szükség.
Ráadásul az év minden szakában találhatunk salátázni valót, az elkészített saláták sokféleségének pedig fantáziánk tág teret enged, hiszen nem csak zöldségfélékból, de sajtból, húsból, halból, rizsból, de még tésztából is összeállíthatunk jóféle salátát.
A saláták készítéséhez bátran használjuk a már szinte mindenütt beszerezhető borecetet, a tárkonyos vagy fűszeres salátaece- tet, amelyek az egyszerű konyhai ecettel szemben finom, lágy harmóniával simulnak az alkotóelemekhez, megfelelően társítva pompásan fűszereznek, pikánsan savanyítanak.
Természetesen salátát nem csak "salátának" fogyaszthatunk: egy jól kiválasztott saláta lehet ünnepi előétel, akár pompás sült mellé köret. Vagy tálalhatjuk könnyű, nyári vacsoraként, netán mutatós vendégvárónak.