Már rég nem a szultán asztalának pompája kápráztatja el az arra járót Törökhonban, de máig is megmaradt konyhájuk különleges varázsa, rejtelmes, sejtelmes hangulata, a terülj- terülj asztalkák mesebeli szín- és ízgazdagsága, amely világhírűvé tette.
A törökök általában négyszer étkeznek naponta, nagy gondot fordítanak arra, hogy ezt megfelelő kényelemben végezhessék, illetve fontosnak tartják azt is, hogy az asztal ízlésesen és bőségesen legyen megterítve. A leglényegesebb mégis az, hogy mindez társaságban történjék, főleg a vacsora, amikor is a nagycsalád összegyűlhet, és betér egy-egy kedves vendég. Étkezések végeztével elmaradhatatlan a kávé és a dohányzás. Nemhiába alakult ki nyelvünkben az a szólás, hogy „pipázik, mint egy török".
Válogatásunkban olyan recepteket gyűjtöttünk, melyekhez itthon is kaphatók hozzávalók, fűszerek, és nagyjából közel állnak a magyar szájízhez. Különlegesebb ételek is szerepelnek kötetünkben, hogy ízelítőt adhassunk a kísérletezőknek és ínyenceknek, és betekintést nyújtsunk eme varázslatos, mesés világ pompás ízlésvilágába. Ehhez kíván kalandozó kedvet és jó étvágyat a szerkesztő.