A cukorbeteg étrendje lehetőleg hasonlítson ahhoz, amelyet egészséges korában megszokott. Az étrend összeállítása akkor helyes, ha étkezések után a beteg jóllakottnak érzi magát, közérzete pedig annyira jó, hogy munkáját zavartalanul folytatni képes.
A cukorbeteg szervezete nem képes olyan jól feldolgozni a szénhidrátokat, mint az egészséges emberé. Azt a szénhidrátmennyiséget, amelyet a beteg ártalom nélkül fogyaszthat, toleranciának, szénhidráttűrő képességnek nevezzük. Ezt minden esetben orvos állapítja meg laboratóriumi vizsgálatok segítségével. Ha a beteg nem fogyaszt több szénhidrátot, mint amennyit az orvos számára engedélyez, nem súlyosbodik az állapota, és elkerüli a szövődmények kialakulását.
A diétához ugyanazokat az élelmianyagokat, élelmiszereket használják, mint az egészséges emberek. A jelentős szénhidráttartalmú anyagokat csak kimért mennyiségben szabad felhasználni, és ki kell számítani, hogy az engedélyezett szénhidrátkeretből kitelik-e a diétás étel vagy sem.