A vendéglátóipar ellátja az ország lakosságának jelentős részét meleg és hideg ételekkel, italokkal, ezenkívül szórakozási lehetőséget is nyújt; az üzemélelmezés pedig lehetővé teszi, hogy a dolgozók munkahelyükön kielégítő étkezéshez jussanak.
Az évszázados hagyományokra visszatekintő vendéglátóipar és a felszabadulás után megteremtett üzemélelmezés az azóta eltelt évek alatt, különösen pedig az utóbbi időben hatalmas fejlődésnek indult.
Az üzemek száma emelkedett, külső és belső képük, technikai felszerelésük színvonala fejlődést és minőségjavulást mutatott. Szakképzett szakácsokban és felszolgálókban azonban hiány volt, különösen vidéken volt rossz a szakképzett és a szakképzetlen munkások aránya. Fokozta a nehézséget, hogy hosszú évekig szünetelt a világhírű magyar szakácsok és a méltán jó hírnévnek örvendő felszolgálók utánpótlásáról való tervszerű gondoskodás.
Ma már az ország minden részében működő közétkeztetési tanulóiskolákon és egész sor továbbképző tanfolyamon oktatják a legkiválóbb szakemberek a vendéglátóipari dolgozók utánpótlását: a tanulókat, valamint azokat a vendéglátóipari dolgozókat, akik szakmai tudásukat fejleszteni kívánják.
A rendszeres oktatást és tanulást megnehezítette, hogy nem álltak rendelkezésre szakkönyvek. Olyan szakkönyv sem volt, amely a tanulóiskoláknak és a szakács-, illetve felszolgáló-tanfolyamoknak megfelelő fokon és rendszerben tárgyalta volna a konyhatechnikai ismereteket, holott ezek elsajátítása alapvető feltétele a szakács- és a felszolgálói munkának is. Ezt a hiányosságot kívánjuk most pótolni.
Könyvünket a következők szerint csoportosítottuk: első része ismerteti a konyhaüzem berendezését, felszerelését, a konyhatechnikai eljárások lényegét, második része az ételek készítésének módját az ételcsoportoknak megfelelően.
Bár a könyv anyagát körültekintően állítottuk össze, ezt a kiadást mégis csak ideiglenesnek tekintjük. Várjuk, hogy a szakemberek, az iskolák, tanfolyamok előadói, hallgatói közöljék észrevételüket, bírálatukat, hogy a beérkezett javaslatokat a könyv újabb kiadásánál figyelembe vehessük.
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Menyhárt Oszkár: Konyhatechnikai ismeretek. A közétkeztetési tanulóiskolák számára
Kiadás:
Budapest, 1955
Kiadó:
Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kategóriák:
Szakácskönyv, gasztronómia Tankönyv
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
261 p.
Kötésmód:
papír
tartalom:
leírás:
Címlapjából egy darabot (feltehetőleg az előző tulajdonos nevét) kivágtak.