Mindaddig, amíg a különféle iparágaknak nem alakultak ki a saját vegyi- és gyártóüzemei, ezt a szerepet a gyógyszertárak vállalták fel. Így a gyógyszerkészítmények mellett nagy szerepet játszottak – még a két világháború között is – a különböző cukrászati készítmények, melyeket a patikában készítettek.
A patikusnak értenie kellett a fűszerkészítéshez, a likőrök, borok, gyümölcslevek, szörpök, lekvárok, alkoholmentes üdítőitalok és tejgazdasági készítmények előállításához is. Mindezek a gyógyszertárban készültek, majd ezen iparágak fejlődése és önállósulása után kerültek ki a patikai munka feladatköréből. Számos gyógyszerész ért el kiváló eredményeket a szakma periférikus területein. A gyógynövények nemesítése, termesztése, feldolgozása és a terápiában való felhasználása döntően gyógyszerészek nevéhez fűződik. De a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is sokan alkottak maradandót.
Nem véletlen tehát a gyógyszerészek affinitása a sütés-főzés tudományához. Sőt, nemcsak ismerik a táplálékok összetevőit, építőanyagait, vitaminjait, ásványi anyagait és nyomelemeit, hanem tudják azok élettani hatását is.
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Rendhagyó szakácskönyv. Patikusok receptjei
Szerkesztő:
Kiadás:
Budapest, 2005
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
143 p., ill.
Kötésmód:
karton
ISBN:
9637157069