A Felső-Tisza vidéke napjainkban is hagyományőrző táj. A táplálkozási szokásokat illetően a habarás, a pirítás és a sütés hazája ez a vizekben, ligetekben gazdag vidék, ahol a vadhúst, a halat emberemlékezet óta fogyasztják.
E környék 77 lakója mondta tollba a szerzőnek kedvenc ételei elkészítésének módját. Csaknem valamennyi elkészíthető szabad tűzön: bográcsban, nyárson, agyagban, megtüzesített köveken stb. Az ételek legtöbbjének a fűszerezése is jellegzetesen szatmári.
A receptek között találhatók egészen régi, szinte ősi eledelek, némelyek azonban a századforduló polgári konyhájáról kerültek az erdőt, mezőt járók étrendjébe, mások pedig korunk eszközeit (pl. fólia) vonultatják föl.
A könyv megtanít a tűzrakás, nyársfaragás fortélyaira és tanácsot ad a jó bogrács kiválasztásához is. Jó szórakozást, kellemes kirándulóidőt és jó étvágyat!
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Makay Béla: Szabadtűzön. Halász-, vadász- és pásztorételek. Receptek a Felső-Tisza vidékéről
Kiadás:
Budapest, 1984
Kiadó:
Kategóriák:
Szakácskönyv, gasztronómia Halászat-horgászat Vadászat Néprajz
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
117 p.
Kötésmód:
karton
ISBN:
9632316037