SZÉPIRODALOM / Szanszkrit irodalom kategória termékei
Az éjbe merült nap

: Az éjbe merült nap

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1920

Kiadó:

Rózsavölgyi és Társa

Kategóriák:

Szanszkrit irodalom Indiai irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

227 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Ime egy tündérmese, melyet egy régi hindu kéziratban találtam. Mint a címe is mutatja, az egész egy napmythos. Címe szóról szóra lefordítva a következő: A Nap Alászállásának Dicsősége. De ez csak a külső, kézzelfogható burka a belső, misztikus jelentésnek, melyt igy adhatnánk vissza: A Három Lépést Lépő Alászállásának (inkarnációjának) Isteni Fényessége, azaz Wishnu, vagy a Nap, a későbbi Krishna, a hindu Apollo dicsfénye. És a napnak ezt az epithetonját a Rig Weda egy közismert helye magyarázza (I. 22. 17.) "Három lépést lépett Wishnu, háromszor tette le a lábát." És ez a Nap fölkeltének, zenithjének és lenyugvásának a mythológikus kifejezése. De a Rig Weds ősi, csodálatos egyszerűségét megrontották az újabb korbeli paurani glosszák és Wishnu, az új legenda szerint, állitólag azáltal szedte rá ellenfelét, Bálit, hogy Törpe-inkarnációjának képében átlépett a három világon. Elbeszélésünk címében régi gondolatnak új változatával találkozunk, amit úgy fejezhetünk ki legjobban, hogy a lépések nem a Napkeltével, hanem a Napnyugtával kezdődnek és igy következnek: a Nap Alászállása, Elsötétülésének titokzatos periodusa és újból való Fölemelkedése. Ez a megfordított pályafutás, vagy a nap körútjának láthatatlan része volna, mely mindenkor annyira foglalkoztatta a primitiv embert és amelyben úgyszólván a Születés és Halál jelképét látta meg.

leírás:

A könyv mérete: 11× 8cm.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!