TUDÁSFORRÁSOK / Tankönyv kategória termékei
Geodézia

: Geodézia

Kiadás:

Budapest, 2002

Kiadó:

Műegyetemi Kiadó

Kategóriák:

Tankönyv Építőipar

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

513 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

A jegyzet az 1995-ben megjelent és azóta számos utánnyomást megért azonos című jegyzet átdolgozott és bővített kiadása. A bővítést elsősorban a műholdas helymeghatározás és gyakorlati alkalmazásai területén tapasztalt rendkívüli fejlődés indokolta.
Az első nyolc fejezet a földi helymeghatározás általános ismereteit tartalmazza. A hibaelmélet alapjai és a mérési eredmények feldolgozása (1.) után a vonatkozási rendszerek leírása (2.), az alapfelületről a sík képfelületre vetítés, a vetületi és térképrendszerek (3.), majd az állami alapponthálózat helymeghatározásban betöltött szerepének ismertetése (4.) következik. A vízszintes értelmű mérések: szögek mérése és távolságok meghatározása (5.), majd a magasságok meghatározása (6.) képviselik a helymeghatározás klasszikus módját, míg a navigációs műholdrendszer segítségével végrehajtható térbeli helymeghatározás (7.) a feladat újszerű megoldását jelenti. Az általános ismeretek sorát a vetületi síkon végrehajtható egyszerű számítások és a trigonometriai pontkapcsolások ismertetése (8.) zárja.
A további hat fejezet a gyakorlati alkalmazás szemszögéből tárgyalja a helymeghatározás feladatát. Az alappontsűrítés (9.) és a részletes felmérés (10.) hagyományos és korszerű módszereinek ismertetése után a térképszerkesztés hagyományos eszközeinek és a digitális térképkészítés adatgyűjtő módszereinek leírása (11.) következik. A kitűzések (12.) és a mozgásvizsgálatok (13.) tervezésével és végrehajtásával, a közművezetékek és az épületek felmérésével (14.) foglalkozó fejezetek az építőmérnökök geodéziai tevékenységének egy-egy fontos területét mutatják be.
A megfelelő fejezetekben a korszerű mérőeszközök – elektrooptikai távmérők, elektronikus teodolitok és tahiméterek, automata digitális szintezők, a műholdas helymeghatározás, a fotogrammetria és a távérzékelés berendezései, az automatizált működésű mozgásvizsgálati mérőrendszerek – leírása is megtalálható.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!